Quantcast
Channel:
Viewing all articles
Browse latest Browse all 34

Frågan som är för viktig att ge upp utan kamp

$
0
0

Besöksnäringen är en av det moderna Sveriges viktigaste basnäringar. Det är här de nya jobben finns, det är här nya hållbara företag skapas. Och det är här många nya svenskar får chansen att integreras i det svenska samhället.

Sverige förändras med sin tid. Ny teknik och en ständigt föränderlig omvärld skapar nya möjligheter och förutsättningar för näringens entreprenörer. Att den tjänste­intensiva besöksnäringen skapat många jobb, företag och konsumtion är ett odiskutabelt faktum. Tack vare skickliga företagare och att politikerna skapat rimliga villkor har en ny basnäring skapats.

Besöksnäringen är lika viktig för Sverige som skogs- och stålindustrin. Visita har i många år arbetat hårt för att besöksnäringen ska få de rimliga villkor den förtjänar.

Att momsen på restaurangmat sänktes till samma nivå som alla annan mat var ett viktigt steg. Tack vare ett envetet lobbyarbete kring ”Dubbelstöten”, behölls den enhetliga momsen även efter regeringsskiftet i höstas.

Del två av ”Dubbelstöten” handlade om de sänkta arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Nu lanserar Visita en ny kampanj som visar hur mycket besöksnäringen betyder för tillväxten och vad en höjning av arbetsgivaravgiften kostar.

Höjs arbetsgivaravgiften för ungdomar kostar det besöksnäringen 1,5 miljarder kronor, enligt Visitas beräkningar. Samma rapport visar att 5 000 heltidsjobb hotas. Läs mer om Dubbelstöten 2.0 på sidan 6.

På sidorna 22–25 intervjuar Visitas vd Eva Östling Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. Hon avslöjar att hon för en ständig kamp mot ”dumma påhitt” som Svenskt Näringslivs medlemmar reagerar mot. Högt på den listan ligger just höjningen av arbetsgivar-avgifterna för ungdomar. Carola Lemne tar upp frågan i alla möten hon har med regeringsföreträdare. Hon befarar att avgifterna är ett ”lost case” – men jobbar ändå vidare med frågan långsiktigt.

Visita har i momsfrågan visat vad man kan åstadkomma med hårt arbete och aktiva medlemmar. Frågorna om arbetsgivaravgifterna, ungdomsjobben och integrationen är för viktiga för att ge upp utan kamp.

***

”Man tager vad man haver”, är ett klassiskt citat som tillskrivs kocken Cajsa Warg. Ordspråket passar perfekt in på vad den svenska fjällorten Abisko lyckats med. Efter att länge ha kämpat med att locka turisterna med skidåkning och storslagen natur kom vändningen. Man började sälja mörkret. Eller i alla fall norrskenet som lyser upp mörkret. Den i efterhand givna idén visade sig vara så stark att Abisko numera  rankas av Lonely Planet som värld­ens bästa plats för att studera ljus­upplevelser. Läs och inspireras av Markus Wilhelmsons reportage på sidorna 10–20.

***

Tommy Myllymäkis tuffa satsning mot Bocuse d’Or är över, det räckte till en tredjeplats. I stället blev det ännu ett guld till den ambitiösa norska gastronomiska ansträngningen. Med tanke på att USA som börjat ta tävlingen på allvar och ett revanschsuget Frankrike har Myllymäkis efterträdare en riktigt tuff uppgift. Jag hoppas att en kvinna tar sig an upp­giften nästa gång. Kanske Saori Ichihara eller Emma Erlandsson?
 

Tre saker att hålla ögonen på:

1. Tommy Myllymäki. Trea  i världen på att laga mat. Respekt!
2. Pontus Frithiof caterar till tågen. Det finns många nya affärer för kreativa krögare.
3. ­Saori Ichihara vann brons i Årets Kock!

Citat: 
Besöksnäringen är en av Sveriges viktigaste basnäringar. Det är här de nya jobben finns, det är här nya hållbara företag skapas.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 34

Latest Images

Trending Articles


Uppdaterad: Jaana Lignell lämnar ÅHS


Byta batteri Swedbank säkerhetsdosa


Kraftig nedgång – men stordividenden behålls


Stig Grybe 1928 – 2017


Uteslut fel på laddstationen till robotgräsklipparen


Bianca Ingrosso talar ut om kokainet


Gjuta plintar – för grund på berg eller på slät mark


Ring gnaget


Janna ska leda Ålands idrottscenter


Inlägg i samarbete med skyltmax.se